SYABAS SYOR PENGGUNA SEGERA JELASKAN BIL AIR TERTUNGGAK

KENYATAAN MEDIA

SIARAN SEGERA

31 MEI 2012

Kuala Lumpur – Syarikat Bekalan Selangor Sdn Bhd (SYABAS) ingin menasihatkan para pengguna agar membuat bayaran bil air tertunggak dengan kadar segera kerana operasi bil tertunggak bagi bulan Jun 2012 sedang dijalankan di kawasan-kawasan seperti berikut:

1 Jun 2012 – 30 Jun 2012

Wilayah Kuala Lumpur :

Kampung Pandan; Desa Pandan; Jalan Cochrane; Sri Angsana Hilir; Pandan Jaya; Taman Cempaka; Taman Dagang; Taman Nirwana; Taman Maluri; Taman Cheras Indah; Taman Komersial/ Pandan Mewah; Taman Mawar/ Taman Kencana; Taman Mega/ Taman Muda; Taman Melor/ Bukit Permai; Taman Pertama; Taman Putra/ Taman Bukit Teratai; Taman Saga; Taman Seraya; Taman Shamelin; Taman Miharja; Taman Rajawali; Taman Ikan Emas; Kampung Cheras Baru; Taman Tenaga; Desa Aman; Taman Bukit Pandan; Taman Mutiara; Taman Bahtera/ Taman Cheras; Taman Billion; Taman Rakyat; Taman Segar; Alam Jaya; Taman Sunway; Cheras Awana; Taman Mudun; Taman Mulia; Taman Bukit Hijau; Desa Bukit Cahaya; Alam Damai; Cheras Utama; Taman Supreme; Bandar Tun Razak; Taman Midah; Desa Tun Razak; Bandar Damai Perdana; Desa Baiduri; Taman Bukit Angsana; Taman Delima/ Taman Dahlia; Taman Minang/ Taman Anggerik; Taman Minang Ria; Taman Len Sen/ Taman Connought; Taman Orkid Desa; Taman Cheras Permata; Taman Taynton View; Cuepacs, Taman Masria; Cheras Hartamas/ Taman Wangsa; Chan Sow Lin; Loke Yew; Salak South; Sungai Besi; Bangsar; Damansara, Taman Tunku; Sri Hartamas/ Bukit Persekutuan; Jalan Ipoh/ Jalan Kolam Air; Jalan Duta; Segambut; Sentul; Jalan Gandek/ Jalan Berangan; Jalan Imbi; Jalan Padang Walter Granier; Jalan Merlimau/ Jalan Meranti; Jalan San Peng/ Jalan Hicks; Jalan Sultan Ismail; Jalan Petaling; Jalan Pudu, Jalan Hang Jebat; Jalan Tuanku Abdul Rahman; Jalan Raja Laut/ Lorong Haji Taib; Kampung Bharu; Jalan Gurney dan Jalan Pahang/ Jalan Semarak.

Wilayah Hulu Langat:

Kampung Sungai Ramal; Kampung Baru Sungai Chua; Country Height; Taman Sri Ramal Indah; Taman Desa Surada; Taman Sri Kenari; Taman Kajang Mewah; Taman Sepakat Indah; Taman Berjaya Sungai Chua; Taman Putra Sungai Chua; Taman Kajang Raya; Taman Sutera; Taman Muhibbah; Taman Sutera; kawasan perindustrian Sungai Chua; kawasan perindustrian Bukit Angkat; Taman Sri Saga; Taman Kajang Impian dan Taman Kajang Indah.

Wilayah Klang/Shah Alam:

Jalan Kapar; Jalan Meru; Pekan Kapar; Pekan Meru; Kampung Bukit Kapar; Felda Bukit Cherakah; Kampung Sementa; Kampung Perepat; Kampung Tok Muda; Kampung Sungai Pinang; Kampung Batu Belah; Jalan Keretapi Lama; Kampung Sungai Serdang; Kawasan Perindustrian Meru; Bandar Baru Klang; Bandar Klang; Tanjung Shawal.

Wilayah Gombak:

Jalan Gombak Batu 3 – Batu 12; Taman Gombak; Taman Desa Minang; Taman Greenwood; Taman Berjaya; Taman Selaseh; Taman Gombak Ria; Taman Melewar; Taman Koperasi Polis Fasa 1 dan 2; Taman Bullion; Taman Samudera; Taman Seri Gombak; Pinggiran Batu Caves; Taman Industri Bolton; Taman Bukit Permata; Pusat Niaga Batu Caves; Taman Sunway; Taman Gemilang; Taman Desa Batu Caves; Taman Sri Batu Caves; Kawasan Perusahaan Sri Gombak; Kawasan Perusahaan Batu Caves; Taman Batu Muda; Kampung Batu Muda; Taman Perindustrian IKS; Taman Amaniah; Taman Batu Caves; Taman Selayang; Taman Bukit Idaman; Taman Bidara; Taman Selayang Jaya; Taman Selayang Utama; Taman Selayang Permai; Kampung Selayang Pandang; Taman Prima Selayang; Taman Intan Baiduri; Jinjang Utara; Jinjang Selatan; Taman Jinjang Baru; Taman Beringin; Taman Sri Segambut; Taman Fadason; Taman Cuepecs; Taman Emas; Taman Megah; Taman Pusat Kepong; Taman Kepong; FRIM Kepong; Taman Daya; Taman Indah Perdana; Taman Kepong Indah; Taman Desa Jaya; Taman Ehsan; Taman Puncak Desa; Taman Usaha Jaya; Desa Aman Puri; Taman Perindustrian Ehsan Jaya; Taman Sri Edaran Light; Kepong Enterprenuers Park; Taman Usahawan; Permata Magna; Taman Prima Kepong; Kepong Baru; Taman Petaling; Taman Bukit Maluri; Laman Rimbunan Kepong; Bandar Manjalara; Desa Sri Mahkota; Medan Putra Business Centre; Desa Park City; Taman Sunway Damansara; Bandar Sri Damansara; Taman Wangsa Permai; Kampung Tasek Tambahan; Kampung Tasek Permai; Kampung Tasek Campuran; Kampung Lembah Jaya Utara; Kampung Lembah Jaya Selatan; Indian Settlement; Kampung Tengah; Kampung Pinggir; Taman Industri Lembah Jaya; Kampung Sungai Putih; Taman Bukit Ampang; Taman Dagang; Taman Dagang Permai; Taman Saujana Ampang; Taman Halaman; Taman Sri Ampang; Taman Kesuma; Taman Watan; Pekan Ampang; Bandar Baru Ampang; Kampung Baru Ampang; Jalan Besar Ampang; Jalan Merdeka; Taman Ampang Mewah; Taman Ampang Utama; Taman Kosas; Taman Ampang Indah; Taman Bukit Indah Ampang; Kampung Melayu Ampang; Taman Dato Ahmad Razali; Taman Rasmi Jaya; Taman Pandan Ria; Ampang Jaya; Taman Permai Jaya; Taman Pandan Mesra; Water Front Ampang; Taman Ukay Height; Kampung Pasir Hulu Klang; Taman Zooview; Taman Kemensah; Kampung Kemensah; Taman Sri Ukay; Taman Pinggiran Ukay; Kampung Sungai Sering; Taman Wangsa Ukay; Riverdale Park Bukit Antarabangsa; Taman Bukit Mewah; Taman Bukit Jaya; Taman Mulia; Taman Bukit Utama; Taman Kelab Ukay; Taman Ukay Perdana; Taman Melawati; Desa Melawati.

Wilayah Kuala Selangor:

Kawasan perumahan dan perniagaan Batang Berjuntai, Pekan Batang Berjuntai, Jaya Setia; Jalan Rantau Panjang/ Sungai Darah, Kawasan Berjuntai Tin, Kampung Raja Musa; kawasan Pasir Penambang/ Ujung Permatang; kawasan Sungai Yu/ Sungai Terap Pusat Perniagaan Tanjung Karang dan kawasan Taman Tanjung Karang; Bagan Pasir, Jalan Bomba Tanjung Karang; Kampung Sungai Sireh, Kampung Sri Gambut; Parit Serong, Kampung Seri Tiram Jaya; kawasan Parit 1 hingga Parit 4 Sungai Burong; Bukit Kuching, Bukit Cherakah, Bukit Hijau, Parit Mahang; Bukit Rotan, perumahan dan perniagaan Ijok, Bukit Badong dan Kampung Jaya Setia; kawasan taman dan perniagaan Sungai Buloh dan seluruh kawasan taman perumahan dan perniagaan Bandar Puncak Alam.

Wilayah Hulu Selangor:

Kuang; Kundang; Tasik Puteri; Country Homes; seluruh kawasan Rawang; Sungai Choh; Sungai Buaya; Bukit Beruntung; Bukit Sentosa; Serendah; Batang Kali; Rasa; seluruh kawasan Kuala Kubu Bharu; Kerling; Kalumpang; Hulu Bernam; Sungai Dusun; Sungai Tengi; Gedangsa dan Soeharto.

Wilayah Petaling:

TTDI, Kampung Sungai Penchala, Kampung Bukit Lanjan; PJU3, PJU7, PJU8 Damansara Perdana 1 – BU 12 Bandar Utama; SS 1 hingga SS 8 Kelana Jaya; Seksyen 1 hingga SS 8 Kelana Jaya; Seksyen 11 hingga Seksyen 19 Petaling Jaya; U1 U2 Glenmarie TTDI Jaya, Batu 3 Taman Mesra Shah Alam; Bandar Baru Sungai Buloh, Bandar Rahman Putra; Seksyen 51A Petaling Jaya SS 9 hingga SS9A Seri Setia; PJU 10 Damansara Damai PJU 5 Kota Damansara; SS23— SS26 Petaling Jaya; Kampung Baru Sungai Buloh; Paya Jaras, Kampung Merbau Sempak, Kampung Kubu Gajah, Kuang, Sungai Plong; Kampung Melayu Subang, Subang Perdana, Jalan Dinar U3, U5 Pinggiran Subang; SS 20, SS21 Damansara Utama SS22 Damansara Jaya; BU1 – BU12 Bandar Utama; Klang Lama, K.E Park, Desa Petaling; Jalan Kuchai Lama, OUG, Bandar Sunway, Jalan Puchong, Jalan Penchala; Seksyen 1 – Seksyen 52, PJS 1 – PJS 7, PJ State; Jalan Sungai Besi, Petaling Utama; Taman Tan Yew Lai, Taman Sri Sentosa, Taman Sungai Besi, Taman Sri Manja; Taman Desa, Taman Kuchai Jaya, Taman Maju Jaya, Taman Gembira; SS 12 – SS 19, Puchong Prima, Bandar Puchong Utama; Puchong Jaya, Puchong PErdana, Puchong Permai; PJS8 – PJS11, Puchong Indah, Pushong Intan; Taman Puchong Utama, Tasik Prima, USJ 1—USJ26, BK1—BK9; Taman Puncak Jalil, Taman Universiti Indah, Taman Tasik Prima; Taman Bukit Serdang, Taman Bukit Kuchai, Taman Kinrara 1 –5; Bandar Tasik Selatan, Bukit Jalil, Bandar Puchogn Jaya; Serdang Perdana, Sri Kembangan.

Wilayah Sepang:

Sepang; Sungai Pelek; Dengkil; Jenderam Hulu; Jenderam Hilir; Putrajaya; Cyberjaya; Kota Warisan; Salak; Sungai Merab; Bandar Baru Salak Tinggi; Kampung Ampar Tenang; Kampung Datp Abu Bakar Baginda; Kampung Sungai Buah; Kampung Teras Jernang; Desa Pinggiran Putra; Kampung Pulau Meranti; Taman Mas; Taman Desa Air Hitam; Taman Putra Perdana; Taman Aman Putra; Taman Putra Prima; Taman Meranti Jaya; Bandar Bukit Puchong 2; Taman Prima Tropika; Bandar Nusaputra; Taman Meranti Indah; Taman Putra Puchong; Taman Putra Impiana; Taman Meranti Permai; Taman Kipark; Taman D’Alpinia; Taman Suria Tropika; Taman Alama Putra; Putrajaya dan Cyberjaya.

Wilayah Sabak Bernam:

Sungai Limau, Sungai Haji Dorani, Sungai Nibung; Parit 13 sehingga ke Kampung Belia 1 dan 2 termasuk Kampung Merbau Berdarah; taman-taman di sekitar Sungai Besar; Parit 1, Timur, Barat , Gambut sehingga ke Parit 11, Timur, Barat dan Gambut; taman-taman di seluruh pekan Sekinchan; Site A, B, C dan Bagan Sekinchan; Parit 10 sehingga ke Parit 6, Sungai Leman; Jalan Bagan Terap, Kampung Sapintas; Tebuk Pulai, Kampung Baru; seluruh kawasan Sekendi hingga ke Teluk RHU; BNO, Sungai Air Tawar dan Parit Baru; Jalan Sungai Lias hingga ke pekan Sabak Bernam; taman-taman dan kawasan perkampungan berhampiran pekan Sabak Bernam dan Batu 35 sehingga Batu 39 Sabak Bernam.

Tindakan pemotongan bekalan air akan dikenakan kepada para pengguna yang gagal untuk menjelaskan bil tertunggak. Sekiranya tindakan telah diambil, pengguna akan dikenakan caj pemotongan sebanyak RM25 dan caj penyambungan semula sebanyak RM25 sebelum penyambungan semula dibuat. Caj-caj yang dikenakan tersebut bukanlah merupakan suatu denda atau penalti. Caj-caj ini adalah caj tetap perkhidmatan untuk pemotongan dan penyambungan semula bekalan air yang dikenakan oleh SYABAS kepada pengguna seperti yang diwartakan oleh Kerajaan Negeri Selangor di bawah Enakmen Pembekalan Air 1997, iaitu Kaedah-kaedah Bekalan Air (Bayaran) Selangor 2006 dan masih digunapakai sehingga kini.

Untuk maklumat lanjut, para pengguna boleh menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan SYABAS, iaitu PUSPEL di talian bebas tol 1-800-88-5252 atau melalui SMS, dengan menaip PUSPEL <jarak><aduan atau pertanyaan> dan hantar ke 39222. Para pengguna juga boleh memilih untuk daftar masuk ke laman web twitter dan facebook SYABAS.

ABDUL HALEM HJ MAT SOM

Pengarah Eksekutif, Hal Ehwal Korporat

Tel      : 603-2088 5400

Faks    : 603-2088 5288